Tabiat menonton dan pilihan rancangan televisyen di kalangan masyarakat iban di Bandaraya Kuching : Prospek untuk Ntv - Hamden, Bin Ramli (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 1997)
Kajian ini menemubual seramai 195 responden terdiri daripada pelbagai latar belakang pribadi dan kajian ini telah dilaksanakan di beberapa kawasan perkampungan masyarakat Iban sekitar Bandaraya Kuching. Banyak data kuantitatif berjaya diperolehi menerusi pengedaran borang soal selidik dan temuduga dengan responden. Pada dasarnya tujuan kajian ini adalah untuk mengetahui tabiat menonton dan pilihan rancangan televisyen di kalangan masyarakat Than di Bandaraya Kuching. Bagaimana mereka menggunakan televisyen? Bilakah mereka gemar menonton televisyen? Dengan siapa? Apakah bentuk rancanpn yang menjadi pilihan utama mereka? Apakah rancangan yang disajikän. oleh stesen televesyen sekarang memenuhi citarasa mereka? Apakah bentuk rancangan yang dapat memenuhi citarasa mereka? Semua persoalan ini dan banyak lagi akan terjawab menerusi kajian ini. Berdasarkan kajian ini, didapati penonton kategori dewasa dan remaja suka menonton televisyen di sebelah malam dan rancangan yang menjadi pilihan utama mereka 'adalah rancangan yang bercorak maklumat. Bagi kategori kanak-kanak, mereka gemar menonton televisyen di sebelah malam dan rancangan yang menjadi pilihan utama mereka adalah rancangan kartun. Kajian im dijangka memberi ma. nfaat kepada pengusaha stesen televisyen khususnya National Television (NTV).