Perspektif demokrasi dan hak asasi manusia di Malaysia di kalangan pelajar institusi pengajian tinggi: Kajian kes unimas - Mohd Naffe, Othman (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 1997)
Pengertian demokrasi dam hak asasi manusla boleh dOwt daripada beberapa perspektif iaitu demokrasi sejagat, masyarakat madatti, detnolnasi Timnr dan Barat. Pelbagai perspektif ini perlu diambil dexni metýonjolkan bagaimana berbagoi unsur tetaebirt telah merangkumi atnalan demokrasi yang bercirikan masyarakaa itu sendiri. Kajian ini mwnekankanb ahawa negoa Malaysia dan kebaayakkann ega, ra Asia neempunyaic iriciri demokrasi yang belch ditemui: PtIflumMa yang adil dan bebas untuk menu'h'h penwnpm, kebebasan media dan ciri demokrasi yang lain. Walaubapinwwpun disebabkan oleh masalah yang dt'hadapi oleh seliap nqara dalam pembinaan banW dan negara,p embangunane konomi, keselamatann egara,j uga clemen autoritatian yang wujud serta digabunglcan dengan elemen demokrait'k telah melahirkan demokrass cara Asia. Kajisn mi dijalankan di Uttivereiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Seramai 100 orang pelajar UNIMAS telah menjadi subjek kajian ini. Pada hemat penulis penemuatt kajian ini mendukung pandangan bahawa pelajar UNIMAS cendenmg mempunyai perspektif bahawa demokrasi di Malaysia adalah sosuai dengan stntktur tnasyarakat di negazain i.