Penyertaan penduduk di Projek Kelapa Sawit Salcra di Bratak, Bau - Henry, Ak. Jimbey (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 1997)
Kajian ini bertujuan untuk melihat persepsi para peserta dan bukan peserta projek terhadap projek kelapa sawit SALCRA. Selain itu, kajian ini bertujuan untuk melihat perbezaan pendapatan di antara para peserta projek dengan bukan peserta. Dengan ini, perbazaan di antara kedua-dua golongan dapat dibezakan. Kajian ini seterusnya cuba mengupas perbezaan pendapatan para peserta projek sebelum dan selepas merekä menyertai projek SALCRA. Perubahan taraf hidup para peserta setelah mereka menyertai projek kelapa sawit adalah sebahagian daripada objektif kajian. Majoriti responden menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap pendapatan yang mereka terima. Pada mereka, pendapatan ini terlalu kecil lebih-lebih lagi kepada mereka yang bergantung sepenuhnya kepada aktiviti ladang SALCRA. Hasil dari kajian ini menunjukkan bahawa responden menunjukkan persepsi yang positif terhadap projek kelapa sawit SALCRA. Bagi responden yang menyertai projek pula, majoriti mereka mengatakan bahawa pendapatan mereka telah meningkat dan kehidupan mereka lebih terjamin. Malah apa yang mereka pentingkan adalah hak pemilikan tanah akan diberikan kepada mereka kelak.