Penderaan kanak-kanak : Persepsi masyarakat Kota Samarahan - Amalina, Bt Ab Manaf (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 1997)
Kajian ini cuba mengkaji tentang persepsi masyarakat Kota Samarahan terhadap masalah penderaan kanak kanak la bertujuan untuk mengenalpasti tentang kesedaran, tanggapand an keprffiatinan masyarakatK ota Samarahante rhadap masalahi ni. Di samping itu, kajian ini juga cuba melihat hubungan di antara ciri bangsa dan ciri jantina pada masyarakat Kota Samarahan dengan persepsi terhadap penderaan kanak-kanak. Pengkaji telah memilih Kampung Sungai Empit dan Kampung Muara Tuang sebagai lokasi kajian. Daripada kampung-kampung tersebut, seramai 140 orang dewasa telah dipilih secara persampelan rawak. Alat kajian yang digunakan adalah borang soal selidik dan sebanyak 100 borang soal selidik yang dikembalikan. Data dianalisis dengan Kaedah Frekuensi untuk menghuraikan secara deskriptif tentang kesedaran, tanggapan, dan keprihatinan masyarakat tentang penderaan kanak-kanak. Dapatan kajian menunjukkan bahawa masyarakat Kota Samarahan mempunyai persepsi yang positif terhadap masalah penderaan kanak-kanak. Kaedah Analisis Khi Kuasa Dua digunakan untuk menguji hipotesis kajian iaitu hubungan di antara ciri bangsa dan ciri jantina pada masyarakat Kota Samarahan dengan persepsi terhadap penderaan kanak-kanak. Hasil daripada ujian Kaedah Khi Kuasa Dua ini menunjukkan bahawa tidak ada hubungan yang signifikan di antara ciri bangsa dan ciri jantina pada masyarakat Kota Sainarahan dengan persepsi mereka terhadap penderaan kanak-kanak.