Migrasi penduduk luar bandar ke bandar: Satu kajian di dalam industri elektronik di Melaka - Robiyatun, Bte Md. Nor (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 1997)
Latban Thniah ini yang bertajuk "Migrasi Penduduk Luar Bandar ke Bandar: Satu Kajian Di Dalam Industri Elektronik Di Melaka" merupakan satu kajian ke atas penghijrah penghijrah yang berhijrah ke Negeri Melaka di dalam industri elektronik khasnya. Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenalpasti apakah faktor-faktor tarikan dan tolakan yang mempengaruhi penduduk hmr bandar untuk berhijrah ke bandar amnya dan industri elektronik khasnya. Selain daripada itu kajian ini juga ingin melffiat apakah peranan pihak pengurusan dalam menggalakkan migrasi penduduk luar bandar ke bandar. Kajian ini juga cuba melihat masalah-masalahy ang cffiadapi oleh penghijrah selepasm ereka berhijrah ke bandar. Borang soalselidik digunakan bagi mendapatkan maklumat lanjut berkaitan matlamat dan masalah yang hendak dikaji. Temuduga juga digunakan bagi mendapatkan maklumat tambahan berkenaan faktor-faktor penghijrahan dan peranan pihak pengurusan dalam menggalakkan migrasi. Bagi menganalisis data, kaedah statistik diskriptif mudah dan jadual telah digunakan. Hasil daripada kajian menunjukkan bahawa faktor-faktor tolakan adalah merupakan faktor yang paling penting menyebabkan keputusan untuk berhijrah dibuat. Manakala faktor tarikan yang ada di bandar amnya dan kilang elektronik khasnya juga merupakan salah satu sebab yang menyumbang kepada berlakunya migrasi. Peranan pilak pengurusan industri elektronik juga menyumbang kepada berlakunya migrasi luar bandar ke bandar. Bagaimanapun kajian ini mendapati bahawa tidak ramai penghijrah yang mengalami masalah selepas mereka berhijrah ke bandar.