Kajian Impak sosio-ekonomi projek penanaman kelapa sawit Felcra di Kampung Pinang - Asmawi, Bin Zakaria (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 1997)
Dalam matlamat kerajaan untuk mengurangkan masalah kemiskinan di luar bandar, pelbagai pendekatan digunakan terutamanya pembangunan tanah. Melaluinya diharapkan taraf sosio-ekonomi mereka dapat ditingkatkan. Untuk itu, FELCRA yang merupakan salah satu agensi pembangunan tanah berperanan penting dalam menjayakan matlamat di atas. Kajian impak sosio-ekonomi projek FELCRA dibuat untuk menilai kesan-kesan ekonomi dan sosial hasil daripada pelaksanaan projek tersebut ke atas peserta-pesertay ang terlibat. Kajian yang dibuat di Kampung Pinang mendapati taraf sosio-ekonomi peserta projek PKSF belum berubah dengan ketara. Malahan kajian menunjukkan bahawa pendapatan peserta projek PKSF masih di bawah paras kemiskinan. Di samping itu, mereka juga belum dapat menikmati kemudahan awam dengan sepenuhnya. Oleh itu, taraf hidup penduduk yang terbabit dalam projek ini masih belum berubah dengan sepenuhnya.