Impak sosio-ekonomi pembinaan kilang seramik di Kota Samarahan ke atas masyarakat pinggirannya - Shariff, Bin Bujang (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 1997)
Walau apapun pendekatan yang digunakan untuk memberikan pembangunan kepada masyarakat sama ada melalui pendekatan pembangunan tanah ataupun perindustrian, ianya masih mempunyai matlamat iaitu membuat perubahan kepada penerimanya terutama dalam aspek sosio-ekonomi. Perubahan yang dimaksudkan adalah dari keadaan lebih baik sebelumnya. Menggalakkan bentuk ekonomi yang moden terutamanya yang berbentuk perkilangan menjadi agenda utama pembangunan sekarang. Adalah menjadi objektif utama kajian ini melihat perubahan sosioekonomi penduduk di Kota Samarahany ang bekerja di kilang seramik KIG dan Borneo Enamel. Di samping itu, faktor-faktor penarik mereka bekerja di kilang ini akan turnt dikenalpasti. Data-data yang diperolehi dari soal selidik telah dianalisis dengan mengunakan program SPSS. Penemuan kajian menunjukkan persepsi pekerja terhadap pendapatan kerja kilang adalah baik. Terdapat perubahan positif dalam pendapatan masyarakat dipinggiran setelah bekerja di kilang seramik, di samping peningkatan pemilikan material dikalangan mereka. Kajian juga menunjukkan tahap pengaruh tempat kerja memberi kesan negatif kepada pekerja yang bekerja di kilang ini. Ternyata taraf pendidikan yang dimiliki oleh pekerja yang menjadi faktor penarik responden bekerja di kilang seramik di samping faktor-faktor penarik yang lain.