Hubungan Malaysia - Britain : Analisis kerjasama pertahanan Malaysia-Britain - Asfah, Bte Asmara (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 1997)
Penulisan ini melihat kajian permasalahan dalam hubungan pertahanan di antara Malaysia dan Britain sejak 1957 hinggalah pada tahun 1996. la bertujuan untuk mengenalpasti situasi perhubungan mereka dalam pertahanan dan kesinambungan kerjasama ini dalam FPDA (Peraturan Pertahanana Lima Buah Negara). Bagi mencapai objektif kajian ini, kaedah perpustakaan digunakan di mana in banyak merujuk kepada buku-buku berkaitan dan akhbar-akhbar yang terkini. Hasil daripada kajian ini, didapati bahawa Malaysia dan Britain telah bermula sejak sebelum wujudnya Malaysia lagi. Kerjasama pertahanan antara mereka dikukuhkan oleh Perjanjian Malaysia dan Perjanjian Pertahanan Inggeris-Malaya pada tahun 1957. Di bawah perjanjian ini, Malaysia-Britain berjaya mengatasi masalah komunis dan ancaman daripada Indonesia dan Filipina. Di samping itu, turnt berlaku perselisihan di antara dua negara ini apabila Singapura keluar dari Malaysia pada tahun 1965. Namun ini tidak mengganggu perjanjian yang sedia ada dan kerjasama pertahanan diteruskan. Pada awal tahun 1990-an Britain sekali mengalami perselisihan dengan Malaysia apabila Dr. Mahathir Mohammad mengumumkan polisi "Buy British Last". Tetapi ini dapat diatasi dengan cara diplomasi dan selesai dengan mudah. Kerjasama pertahanan mereka juga tidak terjejas dan diteruskan dalam pembelian senjata dan latillan ketenteraan bersama dalam satu organisasi iaitu FPDA. Hingga ke hari ini, organisasi ini dapat bertahan dan menjalankan aktiviti-aktiviti yang telah dirangkakan. Dan perkara yang paling utama, kerjasama di antara Malaysia dan Britain tetap wujud walau tidak seakrab awal kemerdekaan Malaysia.