Devian masa lalu: Kesannya terhadap proses pemulihan bagi juvana di sekolah Tunas Bakti Sungai Lereh, Melaka. - Siti Hawa, Bt Mohd Noor (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 1997)
Kajian kes yang dikeadalikan ini, bertujuan untuk mellat pengaruh devian yang dilakukan oleh segolongan juvana ke atas penerimaan proses pemuhüan yang dikenakan kepada mereka. Untuk tujuan ini, tinjauan terhadap bentuk-bentuk devian masa lalu don proses penrah'han yang dMcuti oleh mereka akan mejadi fokus utama. Perkaitan keduaduanya dibuat bagi melffiat tahap signifikan pengaruh tersebut. Empat hipothesis telah dibentuk untuk diuji dalam kajian iaitu pertama, deviam lari daripada rumah bukanlah merupakan devian yang serius dilakukan oleh juvana wanita; kedua, semakink ompleks devian seseorangju vana, semakin sukar baginya untuk menyesuaikan diri dengan proses pemiililan; ke tiga pula, devian masa lalu akan mempengaruhi keseluruhan proses pemulihan dan keempat, penerimaan terhadap proses pemulihan akan meningkat baik seining dengan tempoh lama mereka tinggal di sana. Seramai 100 orang sampel dipilih secara rawak mudah di Sekolah Tunas Bakti Sungai Lereh, Melaka dengan mengemukakan borang soal sefidik. Bahagian menganalisis data telah melibatkan pengggunaan frekuensi dan statistik Pearson. Hasil kajian yang diperolehi mendapati bahawa bentuk devian yang kerap dilakukan oleh juvana ialah melepak dan ponteng sekolah. Hasil kajian juga menunjukkan devian masa lalu yang dilakukan oleh juvana sebelum kemasukkan mereka ke institusi pemuhban hanya mempengaruhi diperingkat pemulaan proses pemulihan sahaja iaitu peringkat penyesuaian diri. Pengukuhan dalam proses pemuh'han terus berlaku dengan meningkatnya tempoh masa mereka tinggal di situ tanpa mengambilkira latarbelakang devian yang pernah mereka lakukan. Ini bermakna tiada perbezaan yang ketara dianatara golongan juvana yang melakukan devian yang lebih kompleks dengan kurang dalam menjalani proses pemuhban. Oleh itu tiga hipothesis (1,2,4) yang dibentuk diterima dengan jelas kerana telah menunjukkan tahap signifikan yang tinggi iaitu r=--0.45 dan r=0.24 dan ini juga selari dengan teori teori yang berkaitan. Satu hipotheis ditolak iaitu hipothesis ke tiga kerana tiada hubungan yang signifikan antara kedua-dua pembolehubah.