UMP paten produk lindungi harta intelek - UMP, . (Berita Harian Sdn. Bhd., 2014)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) sudah memfailkan 254 produk, termasuk 15 cap dagangan, tiga reka bentuk industri, 43 hak cipta dan 193 paten sebagai langkah perlindungan harta intelek milik universiti berkenaan.