Inovasi semarakkan Explore Kapit - Mimi Rabita, Abdul Wahit (Berita Harian Sdn. Bhd., 2014)
Seramai 24 mahasiswa Universiti Malaysia Pahang (UMP) memanfaatkan daya inovasi mereka untuk membantu meningkatkan kualiti hidup komuniti rumah panjang Sarawak di Kampung Ng Merit di sini, menerusi pelaksanaan program Explore Kapit 2014, baru-baru ini.