Dua universiti jalin kerjasama - M.Shahrinnahar, Abd Latib (Utusan Melayu (M) Berhad, 2012)
Kuantan 1 Mei-Universitas Teknologi Yogjakarta(UTY) dari Indonesia baru-baru ini mengadakan kunjungan rasmi ke Universiti Malaysia Pahang(UMP) disini bagi menjalinkan hubungan kerjasama dalam bidang akademik dan penyelidikan