Lynas bukan loji nuklear,hanya kilang kimia - UMP, . (Utusan Melayu (M) Berhad, 2012)
Kuantan 3 April -Fakta sebenar mengenai kilang memproses nadir bumi,Lynas di gebeng ialah ia hanya sebuah kilang kimia biasa yang mana risiko daripada operasinya boleh diurus agar tidak mengancam kesihatan dan alam sekitar.