Persatuan MATAHARI aktif tabur bakti - Salwani, Md Zain (Akhbar Cabaran Sdn Bhd, 2014)
Penubuhan Persatuan Wanita Universiti Malaysia Pahang (Matahari) dilihat bertepatan dengan usaha proaktif kaum hawa dalam mencurahkan bakti dan menggembleng tenaga untuk menghasilkan inisiatif-inisiatif yang dapat dimanfaatkan masyarakat setempat dalam aktiviti profesional, amal dan kebajikan khususnya masyarakat negeri Pahang.