Mohamad Syafiq cetus gerakan sukarelawan - Rosniza, Mohd Taha (Berita Harian Sdn. Bhd., 2015)
Penubuhan gerakan sukarelawan universiti antara agenda ingin dijayakan Mohamad Syafiq Ali selaku Yang Dipertua (YDP) Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Malaysia Pahang (UMP) baharu.