Keindahan pelaksanaan hudud sepanjang zaman - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Berita Harian Sdn. Bhd., 2015)
Di antara keunikan Islam ialah ia manawarkan cara hidup yang lengkap dalam kehidupan manusia, termasuklah berkaitan dengan undang-undang jenayah. Sistem kepercayaan Islam menuntut penganutnya untuk mempercayai setiap yang terkandung di dalam al-Quran dan hadis, termasuklah undang-undang jenayah, serta berusaha untuk melaksanakannya di dalam negara umat Islam. Ini dinyatakan dengan jelas secara konsensus oleh smua sarjana Muslim tanpa terkecuali (al-Zuhaili, Fiqh al-Islam wa Adillatuhu,6/427)