Progress monitoring system for student final year project - Siti Nurhidayah, Mohamad Khazali (2013)
Projek Tahun Akhir (PSM) adalah merupakan sebahagian daripada pendidikan Universiti dan merupakan kajian yang penting. Ia merupakan tugasan akhir bagi pelajar dan merupakan platform untuk kemahiran praktikal pada masa akan datang dalam industri. Walaupun pendekatan menguruskan projek pelajar adalah lama, ia tidak kuno. Isu utama yang dibincangkan dalam FYP adalah proses pemantauan pelajar bagi menyiapkan tugasan yang diberikan. Jadi, objektif thesis ini adalah untuk membincangkan Sistem Pemantauan Kemajuan Pelajar Projek Tahun Akhir (PMS). Ia adalah berdasarkan kajian proses yang sedia ada untuk menyelesaikan masalah pemantauan pelajar FYP. Mengetahui keperluan pengguna adalah langkah terbaik untuk diimplement dalam proses yang baru.Model Rad digunakan dalam pembangunan PMS. Jadi, system ini boleh membantu para pelajar menyiapkan thesis mengikut piawai yang ditetapkan oleh pihak FYP dengan lebih cekap.