Sejarah perkembangan tulisan jawi di Nusantara - Abd Jalil, Borham (2014)
Sejarah tulisan jawi di Nusantara berkait rapat dengan kedatangan Islam ke Nusantara. Berpandukan kepada beberapa fakta, kebanyakan sejarawan terutama dari Barat berpendapat bahawa kedatangan Islam ke Nusantara berlaku pada abad ke-13 Masihi.