The implementation of industrialised building system in construction industry - Mohd Syazwan Nizam, Mohd Moni (2012)
Sistem Binaan Berindustri (Industrialized Building Systems, IBS) merupakan satu proses pembinaan yang menggunakan teknik, produk, komponen, atau system binaan yang meibatkan komponen pasang siap dan pemasangan komponen di tapak bina (IBS ROADMAP 2003-2010). lBS menawarkan banyak kelebihan seperti rnengurangkan pembaziran bahan binaan, pengurangan pekea kurang mahir dan pekerja asing, mengurangkan isipadu bahan binaan, dan lain-lain lagi. Konsep penggunaan lBS telah diperkenalkan di Malaysia selama lebih empat dekad yang lalu. Bagaimanapun ramai kontraktor masih lagi berdepan masalah dalam pengaplikasian kaedah mi. Oleh itu kajian mi dibuat untuk mengetahui tahap penggunaan IBS, untuk rnengetahui proses tender yang terlibat, untuk mengenalpasti masalah yang dihadapi oleh pihak Mien dan juga masalah yang dihadapi oleh pihak kontraktor. Kaedah pengumpulan data yang digunakan untuk kajian mi adaiah melalui temuramah, soal selidik dan rekod pembinaan yang sediada. Kesemua data dianalisis dengan menggunakan kaedah indek purata. Hasil daripada data yang diperolehi, didapati perlaksanaan projek pembinaan menggunakan IBS adalah lebih rendah berbanding kaedah konvensional. Perniaian tender untuk projek MS adalah sama dengan penilaian tender untuk projek pembinaan secara konvensional. Masalah utama yang dihadapi oleh pihak kontraktor adalah berkaitan dengan penggunam mesin dan masalah utama yang dihadapi oleh pihak Mien pula adalah berkaitan dengan rekabentuk dan lukisan untuk komponen IBS.