Design and development of noise reduction device for hand drilling machine - Wan Hafizee , Wan Zulkiflee (2012)
Hingar ditakrifkan sebagai bunyi yang tidak menyenangkan atau yang tidak diingini dan proses penggerudian mengeluarkan tahap bunyi bising yang tinggi. Projek mi bertujuan untuk mengkaji bahan penyerap terbaik iaitu serat kelapa, span dan kapas kaca dalam mengurangkan bunyi bising semasa proses penggerudian. mi diikuti oleh mereka bentuk dan membuat alat penyerap bunyi bising. Alat mi telah dibina berdasarkan saiz mesin gerudi tangan. Eksperimen mi telah dijalankan dalam bilik separuh anechoic. Meter paras bunyi dan mikrofon telah digunakan untuk memperolehi data daripada eksperimen. Kemudian, perisian DASYLab telah digunakan untuk menganalisis data tersebut. Uji kaji pada span, kapas kaca dan serat kelapa memberikan hasil yang mengagumkan. Dan eksperimen mi, bunyi bising boleh dikurangkan sehingga 7.18% atau 7.2 dB apabila menggunakan span sebagai bahan penyerap. Manakala kapas kaca telah mengurangkan kira-kira 8.58% iaitu sebanyak 8.8 dB dan serat kelapa telah mengurangkan lebih banyak daripada dua bahan lain yang digunakan kira-kira 15.5 dB atau 15.12%. Serat kelapa adalah bahan penyerap terbaik. Peningkatan reka bentuk alat clan penggunaan penyerap berlapis amat disyorkan untuk penyelidikan pada masa akan datang.