Microwave assisted thermal cracking of castor oil with zeolite as catalyst for possible biofuel production - Tharmathas, Alagappan (2013)
Pengurangan bekalan petroleum secara global menimbulkan kemungkinan bahawa bahan api berasaskan petroleum tidak akan mudah diperolehi tidak lama lagi dan sumber tenaga boleh diperbaharui, terutamanya biofuel, telah muncul sebagai alternatifpenting. Tujuan kajian mi adalahuntuk menghasilkan biofuel daripada minyak jarak melalui .peretakan haba melalui gelombang mikro dengan zeolite ZSM- sebagai pemangkin. Keputusan yang diperolehi menunjukkan peretakan haba dengan gelombang mikro minyak jarak dengan Zeolite ZSM-5 sebagai pemangkin 5 menjana produk yang terdiri daripada alcohol, metil ester, dan asid lemak. Produk yang diperolehi daripada prosedur mi adalah komponen biodiesel. Sampel minyak jarak retak dicampur dengan 1,3 dan 5% berat dianalisa, bagaimanapun, hanya sampel yang mengandungi pemangkin 5%wt menunjukkan kehadiran kondensat yang ketara. Kajian FTIR dan GCMS menunjukkan bahawa kondensat yang diperolehi adalah asid lemak tidak tepu, 9, 12-octadecadienoic asid, sesuai sebagai biofuel. 9,12-octadecadienoic asid adalah asid lemak tidak tepu dengan berat molekul 280.445 g / mol. Pencirian sampel menunjukkan bahawa kumpulan berfungsi bagi produk darl. tiga sampel memaparkan puncak yang sama dalam analisis graf FTIR pada 1700 cm-1 dan 3600 cm-1. Hasil yang diperolehi dari GCMS menunjukkan bahawa terdapat 16 puncak yang diperolehi dari sampel. Kompaun dengan kawasan puncak tertinggi adalah 9,12 octadecadienoic asid dengan masa tahanan 9.941 dan keluasan puncak 24.65. Semua sebatian mi adalah bahan organik dan boleh disifatkan sebagai biofuel dan biodiesel.