Penjajahan Barat Terhadap Tanah Melayu Dan Kesannya Terhadap Perundangan Islam: Suatu Analisis - Mansor, Sulaiman (2014)
Tulisan ini akan mengupas berkenaan kesan penjajahan barat di Tanah Melayu terhadap perlaksanaan undang-undang Islam. Undang-undang Islam yang dimaksudkan di sini adalah undang-undang berkaitan jenayah seperti hudud, qisas dan takzir. Perkara ini dikupas disebabkan undang-undang ini secara jelas dipinggirkan daripada perlaksanaannya di Malaysia pada hari ini. Sedangkan sejarah menunjukkan ia pernah melalui perkembangan yang pesat dan dilaksanakan di beberapa negeri Tanah Melayu sebelum merdeka. Justeru, tulisan ini akan menjelaskan kronologi perkembangan perlaksanaan undang-undang Islam ini serta cabaran-cabaran yang pernah dilalui sehinggalah ke peringkat ia dipinggirkan pada hari ini. Menerusi kronologi ini penulis akan cuba mengutarakan faktor-faktor yang membawa kepada peminggirannya serta pengajaran yang boleh diambil oleh umat Islam daripada perkara ini. Akhirnya diharapkan tulisan ini dapat menambah kefahaman masyarakat Islam berkenaan undang-undang Islam yang semakin dilupakan serta menyedari bahaya penjajah barat terhadap Islam.