Hudud Sebagai Jaminan Kesejahteraan Masyarakat: Perlaksanaannya Di Malaysia - Mansor, Sulaiman (2014)
Kertas kerja ini akan membicarakan berkenaan perlaksanaan hudud di Malaysia pada hari ini sebagai suatu mekanisme yang mampu menjamin kesejahteraan masyarakat. Walaupun telah banyak tulisan berkenaan isu ini tetapi kertas kerja ini akan cuba mengupas berkenaan aspek positif daripadanya iaitu sebagai suatu jaminan kesejahteraan masyarakat atau disebutkan sebagai jaminan maslahah menurut istilah fiqh al-Islami serta ruang-ruang yang sedia ada bagi perlaksanaannya menerusi kerangka perlembagaan dan undang-undang negara. Seterusnya kertas kerja ini cuba menonjolkan bahawa hudud bukanlah suatu perkara asing bagi masyarakat Islam di Malaysia malahan berdasarkan sejarah ia pernah bertapak dengan lama di negara ini dan perlaksanaannya sepatutnya bukanlah suatu yang mengundang kontroversi. Bagi mencapai sasaran ini, maka tulisan ini akan menumpukan kepada analisis terhadap dokumen dan tulisan yang berkaitan hudud ini seperti perlembagaan perseketuan, kanun prosedur jenayah dan sebagainya. Selain itu, tulisan-tulisan ulama Islam klasik juga akan dirujuk sebagai asas kepada perbincangan berkenaan hukuman hudud ini. Akhirnya diharapkan kertas kerja ini akan memberi manfaat kepada rujukan dalam usaha perlaksanaan hudud di Malaysia.