Manfaat tanah liat dalam kehidupan - Mohd Yuhyi, Mohd Tadza (2014)
Tanah liat atau lempung adalah bahan mineral semula jadi yang mudah doperoleh di seluruh pelusuk bumi. Tanah jenis ini kebiasaannya berwarna, kuning atau kelabu. Ada kalanya ia berwarna kehijauan atau kebiruan bergantung kepada komposisi kimia tanah liat tersebut.