Konsep Pemeliharaan Maslahah Di Sebalik Pensyariatan Konsep Berpakaian Dalam Islam: Kajian Khusus Terhadap Konsep Pakaian Wanita Dalam Islam - Mansor, Sulaiman; Zailin Shah, Yusoff; Ahmad Murad, Zainuddin; Ahmad Irfan, Ikmal Hisham; Abdullah, Long (2014)
Tulisan ini cuba menghuraikan berkenaan konsep pemeliharaan maslahah yang diutarakan Islam dalam pensyariatan hukum-hakam syariah. Walaupun begitu, tulisan ini hanya akan memfokuskan dalam aspek konsep pakaian wanita dihadapan lelaki bukan mahram sahaja. Pemilihan fokus ini memandangkan terdapat pelbagai pandangan negatif yang dilemparkan oleh sesetengah ahli masyarakat terhadap konsep ini. Sehubungan itu, tulisan ini akan cuba mengutarakan hukum-hakam berkaitan pakaian wanita termasuk keadaan-keadaan yang diberikan kelonggaran syarak (rukhsah) beserta penjelasan berkenaan maslahah di sebaliknya. Penjelasan ini dapat memberi pendedahan berkenaan sebab-sebab pensyariatan konsep ini seterusnya membuka kepada pemahaman berkenaan keperluannya dalam konteks pembinaan masyarakat yang sejahtera. Oleh kerana itu, tulisan ini hanya bersandarkan kepada rujukan-rujukan perpustakaan sahaja meliputi kajian terhadap teks-teks seperti tafsir al-Quran, fiqh dan sebagainya. Akhirnya diharapkan tulisan ini akan dapat memberikan manfaat yang besar kepada sumbangan ilmiah berkaitan cara hidup Islam.