ICT Sebagai Motivasi Kepada Pembelajaran Dan Pengajaran Bahasa Di KUKTEM - Haslinda, Hashim; Hafizoah, Kassim; Noor Raha, Mohd Radzuan (2006)
Kemajuan Teknologi dan kesan daripada globalisasi telah memberi nafas baru kepada perubahan kehidupan kita pada hari ini. Perubahan-perubahan ini telah membawa pelbagai cabaran baru di dalam era kehidupan kita. ICT memainkan peranan yang penting untuk memastikan pembaharuan dilaksanakan dari masa ke semasa untuk membantu para pelajar menguasai bahasa khasnya bahasa Inggeris. Kepakaran menggunakan ICT merupakan antara aset terpenting bagi pendidik-pendidik bahasa di dalam kelas pembelajaran bahasa dan ICT dilihat sebagai elemen motivasi untuk membantu para pelajar menguasai bahasa Inggeris. ICT juga diharapkan dapat mendekati pelajar untuk memperbaiki kemahiran komunikasi mereka sekaligus menerapkan nilai-nilai Soft Skills lain yang ditekankan di KUKTEM seperti keupayaan belajar (learning capabilities) dan bekerja secara berkumpulan (teamworking). Kemahiran menggunakan ICT ini juga akan menggerakkan minda pelajar untuk menjadi lebih kreatif dan inovatif di dalam proses pembentangan mereka sekaligus kemahiran ini dapat membantu pelajar menjadi graduan yang mempunyai daya saing di alam pekerjaan. Oleh itu, amatlah penting bagi kita untuk mengenalpasti sumber-sumber ICT yang dapat memberikan motivasi kepada pelajar dan kesan-kesannya terhadap pembangunan pelajar di dalam menguasai bahasa Inggeris di KUKTEM. Kertas kerja ini akan melihat kepada penglibatan ICT dalam membantu proses pembelajaran dan pengajaran dan memotivasikan pelajar di dalam kelas bahasa Inggeris di KUKTEM.