Panduan Strategi Pembinaan Akhlak Imani Menerusi Al-Quran: Kajian Berdasarkan Perbezaan Ayat-Ayat Makkiyah dan Madaniyah yang Berkenaan - Mansor, Sulaiman (2011)
Kajian ini cuba meninjau strategi pembinaan akhlak imani yang dikemukakan al Quran berdasarkan kronologi penurunannya. Ini adalah disebabkan penulis mendapati terdapat suatu keselarian antara ayat-ayat al Quran yang diturunkan dengan tahap pemikiran dan keperibadian masyarakat ketika ia diturunkan. Walaupun tidak semua manusia ketika itu berada dalam landasan keselarian ini tetapi terdapat golongan yang termasuk dalam landasan ini. Menerusi pengamatan penulis, golongan inilah selepas itu menjadi pendokong kepada dakwah yang digerakkan oleh Rasulullah s.a.w. seterusnya menjadi perintis kepada kebangunan tamadun Islam. Oleh itu, kajian ini akan menganalisis beberapa nas yang berkaitan dengan dakwah dan tarbiah, mengikut kronologi Makkiyah dan Madaniyah, seterusnya akan dianalisis dari sudut kedudukannya sebagai strategi dalam pembinaan akhlak imani atau pun sebaliknya. Bagi mencapai objektif di atas, kajian ini akan menggunakan kaedah qualitative iaitu hasil-hasil yang diperolehi hanya bersandarkan kepada kaedah kajian perpustakaan melalui sumber-sumber seperti al Quran, tafsir al Quran, tulisan-tulisan berkaitan pendidikan akhlak dan sebagainya. Akhirnya, diharapkan kajian ini dapat memberikan sumbangan kepada memantapkan khazanah ilmu al Quran di Malaysia pada hari ini seterusnya melahirkan manusia pembina tamadun mengikut acuan al Quran.