Konsep 'Maslahah' Dalam Undang-undang Jenayah Islam dan Pembentukan Masyarakat Yang Baik: Tinjauan Khusus Terhadap Hukuman Hudud - Mansor, Sulaiman (2011)
Kajian ini cuba mengutarakan keunikan undang-undang jenayah Islam yang bertunjangkan konsep penjagaan maslahah masyarakat manusia. Menerusi undang-undang seperti ini, ia dapat membawa kepada pembentukan masyarakat manusia yang baik berikutan terpeliharanya maslahah umum di dalam masyarakat itu sendiri. Sehubungan dengan itu, tulisan ini akan cuba mengupas salah satu daripada undang-undang jenayah Islam iaitu hukuman hudud sebagai penjelasan terhadap keterangan di atas. Antara lainnya penulis akan mengutarakan beberapa keunikan hukuman hudud yang bertitik-tolak daripada konsep maslahah itu sendiri. Seterusnya penulis akan mengupas bagaimana keunikan itu memandu kepada pembentukan masyarakat yang baik. Bagi mencapai objektif di atas, kajian ini akan menggunakan kaedah qualitative iaitu hasil-hasil yang diperolehi hanya bersandarkan kepada kaedah kajian perpustakaan melalui sumber-sumber seperti al Quran, al Hadith, tulisan tulisan berkaitan konsep maslahah, undang-undang jenayah Islam, konsep pembentukan masyarakat yang baik dan sebagainya. Akhirnya, diharapkan tulisan ini dapat memberikan sumbangan kepada memantapkan khazanah ilmu berkaitan perundangan Islam dan seterusnya menolak kepada keinginan untuk melaksanakannya sebagai undang-undang yang digunapakai di Malaysia khususnya.