Tulisan Jawi Sebagai Penanda Aras Penguasaan Tamadun Islam di Nusantara : Meneladani Peranan Tamadun Islam Silam Dalam Mengukuhkan Penggunaan Tulisan Jawi - Mansor, Sulaiman (2012)
Tulisan ini cuba mengenengahkan bahawa tulisan jawi sebagai penanda aras kepada penguasaan tamadun Islam terhadap umat Islam. Tulisan ini akan cuba mengupas persoalan ini dengan mengenengahkan peranan tamadun Islam dalam mengembangkan penguasaannya sehingga ke dunia sebelah nusantara ini, dengan tulisan jawi sebagai petunjuk kepada penguasaan tersebut. Seterusnya tulisan ini juga akan mengeluarkan beberapa pengajaran daripada analisis ini yang boleh digunakan oleh generasi hari ini dalam mengukuhkan penggunaan tulisan jawi dalam masyarakat Malaysia khususnya. Sehubungan itu, kajian ini akan menggunakan pendekatan sejarah dengan tumpuan terhadap perkembangan tamadun Islam silam serta kesannya terhadap dunia selain Arab khususnya Nusantara sehingga membawa kepada penerimaan cara hidup Arab-Islam termasuk kemasukan tulisan jawi itu sendiri ke dunia sebelah sini. Seterusnya analisis akan dilakukan terhadap dapatan ini dengan mengeluarkan faktor-faktor yang membawa kepada penggunaan tulisan jawi di nusantara serta kaitannya dengan penguasaan tamadun Islam di dunia pada ketika itu. Akhirnya penulis akan mengemukakan beberapa cadangan aplikasi faktor-faktor pengukuhan tulisan jawi pada hari ini di Malaysia, berdasarkan dapatan daripada kajian sejarah ini.