Islam Di Nusantara - Abd Jalil, Borham (2014)
Kajian mendapati bahawa para sejarawan keseluruhannya berselisih pendapat tentang kedatangan Islam ke Nusantara sama ada dari segi tarikh atau teori kedatangannya. Tidak dinafikan sumbangan dari aspek hubungan perdagangan bangsa Arab dan Nusantara memainkan peranan yang paling besar kerana ia sudahpun berlaku sejak sebelum kelahiran Islam lagi. Oleh kerana keperluan yang tinggi bagi mendapatkan barang-barang dagangan yang hanya terletak di Nusantara dan diperlukan di Asia Barat dan Maditeranean, pedagang-pedagang tersebut telah terdorong ke rantau ini dan berlakulah proses pengembangan Islam ke Nusantara. Kedatangan Islam telah membawa perubahan menyeluruh kepada sistem kehidupan masyarakat di Nusantara meliputi perkara berkaitan dengan akidah, sosial, politik, pemikiran, perundangan, ilmu pengetahuan dan sebagainya.