Ahkam Syar'iyyah Johor : Model Kod Undang-undang Dalam Pengurusan Institusi Kekeluargaan Islam Di Negeri Johor - Abd Jalil, Borham (2014)
Hubungan Kerajaan Johor di Asia Tenggara dengan Kerajaan Othmaniyyah di Turki sejak tahun 1893 iaitu di zaman pemerintahan Sultan Abu Bakar, Maharaja dan Sultan bagi negeri dan jajahan Johor telah membawa impak yang tinggi dalam berbagai aspek. Hikayat Johor menyatakan bahawa Kedudukan Johor satu-satunya negara di sebelah timur yang pada masa itu begitu bersungguh-sungguh menjadikan Islam sebagai dasar negaranya telah membuka ruang kepada Kerajaan Othmaniyyah untuk mengadakan hubungan yang lebih erat di antara sebuah negara Islam khusunya di Asia Barat. Berbagai kenyataan menunjukkan bahawa hubungan Johor dengan Kerajaan Othmaniyyah membawa suatu pengaruh baharu ke negeri Johor. Misalnya perlaksanaan Undang-Undang Tubuh Johor 1895, cara berpakaian Sultan Johor, bendera Johor, reka bentuk bangunan pentadbiran dan masjid-masjid di Johor, pelaksanaan undang-undang mal Islam iaitu Majalah Ahkam Johor, undang-undang keluarga Islam iaitu Ahkam Syar`iyyah Johor dan yang paling menarik penganugerahan darjah bintang kebesaran Sultan Johor.