Memahami Konsep Sebab dan Akibat - Mansor, Sulaiman (Galeri Ilmu, 2013)
Di sebalik setiap kejayaan dan kegagalan yang dilalui oleh seseorang atau sesebuah masyarakat, terdapat suatu peraturan yang ditentukan oleh Allah dikenali sebagai peraturan sebab dan musabab atau sebab dan akibat. Dalam Bahasa Inggeris dikenali sebagai cause and effect. Contohnya, kegagalan disebabkan oleh tidak berusaha dan kemenangan disebabkan oleh jihad dan kerja keras. Kegagalan dan kemenangan adalah musabab atau akibat manakala tindakan tidak berusaha dan tidak berjihad adalah merupakan sebab.