Persoalan Pewarisan Kuasa Menurut al-Quran: Analisis Politik Dunia Islam Hari Ini - Mansor, Sulaiman (Penerbit USIM, 2013)
Tulisan ini cuba untuk meninjau keadaan politik dunia Islam hari ini yang dilihat berada dalam keadaan yang lemah berbanding saingan mereka iaitu barat (bukan Islam) dan sekutunya. Untuk itu, tulisan ini akan meneliti nas berkaitan dengan pewarisan kuasa (warathat al-ard) dengan menjadikan ayat 105, surah alAnbiya’ sebagai asas kepada penelitian tersebut. Seterusnya keadaan semasa politik Islam ini akan dianalisis berdasarkan nas di atas beserta beberapa nas yang lain. Di akhir tulisan ini, penulis akan cuba mengemukakan perkara yang diperlukan oleh dunia Islam hari ini sepertimana yang dianjurkan oleh nas berkenaan pewarisan kuasa ini. Akhirnya diharapkan tulisan ini dapat memberikan panduan kepada umat Islam khususnya di Malaysia dalam mendepani cabaran politik dunia hari ini.