Memahami hikmah disebalik penjajahan kuasa asing - Hasnah, Hussiin (2013)
Umum menyedari bahawa Tanah Melayu dijajah beberapa kuasa asing bermula dengan Portugis, Belanda, British, Jepun dan British semula. Dalam hal ini, apa yang kita lihat adalah penjajahan British memakan masa yang lebih lama berbanding Portugis, Belanda dan Jepun.