Elemen tarik pengundi pilih pemimpin - Hasnah, Hussiin (2013)
Pilihan raya adalah elemen penting dalam sistem demokrasi. Asas pilihan raya adalah untuk membentuk kerajaan serta pengisian kemerdekaan sesebuah negara. Pilihan raya memberi peluang kepada rakyat sesebuah negara untuk memilih pemimpin yang pada pendapat mereka boleh menjaga kepentingan rakyat dan maruah negara.