Pembangunan luar bandar diteruskan - Hasnah, Hussiin (2013)
Ketidakseimbangan kemajuan antara bandar dan luar bandar mendapat perhatian kerajaan apabila negara ini mencapai kemerdekaan pada 1957. Secara umumnya, pengenalan program pembangunan luar bandar adalah bagi memenuhi janji Kerajaan Persekutuan ketika pilihan raya.