Easy map a route map advisor for Universiti Malaysia Pahang (EZMAP-UMP) - Madhiah, Othman (2011)
Tujuan utama kajian mi adalah untuk menjelajah dalam penemuan pusat laluan terpendek dengan menggunakan algoritma Dijkstra.UPS akan menunjukkan tempa tyang telah dipilih tetapi ada batasan untuk tempat-tempat yang tidak termasuk dalam UPS.Penelitian mi kemudian dilakukan di UMP yang ditujukan untuk mahasiswa barn,kakitangan baru dan pelawat UMP's yang ingln mencari pusat laluan terpendek.Saat mi, tidak ada sistem yang dapat menentukan jalan terpendek dalamUMP.Jadi,mereka menggunakan sistem manual dengan mencari peta UMP di pondok pengawal.Tindakan semacam mi boleh menyebabkan proses menjadi lebih kompleks jika mereka ingin membuat proses pendaftaran atau bertemu seseorang selama masa yang telah ditetapkan.Oleh itu, kajian mi menawarkan sistem yang dapat membantu para pelajar barn, kakitangan barn dan pelawat dalam menemukan laluan terpendek yang telah diiiustrasikan menggunakan peta graft dengan dua stesen.Secara khusus,kajian mi menggunakan SDLC (Waterfall model)dalam rangka untuk mengembangkan mudah Peta University Malaysia Pahang (EZMAP-UMP).Sistem mi adalah perkhidmatan aplikasi web yang dibangunkan menggunakan NetBeans6.9.1 dan MySql.lJntuk mengumpul makium balas pelanggan, kaji selidik telah digunakan.Pembemt setiap soalan dikira untuk menganalisis jawapan dari para peserta.Keputusan kajian menunjukkan bahawa responden bersetuju bahawa EZMAP-UMP mampu dalain penemuan pusat laluan terpendek antara dua stesen dengan betul.Selain itu, kajian mi akan membantu pekerja barn dan pengunjung UMP's yang ingin mencari pusat laluan terpendek yang diilustrasjkan menggunakan peta grafik antara dua stesen.Penelitian lebih lanjut dapat dilakukan untuk meningkatbn system dengan mengembangkan lebih mesra pengguna dan berjalan di monitor shin sentuh(1280 X800) pixel.Membina semula peta grafik dan menambah penunjuk arah yang dihasilkan secara automatik ke stesen tertentu akan sangat meningkatkan prestasi system dalam menghasilkan suatu sistem yang optimum dan fleksibel.Peningkatan juga boleh dilakukan dalam mengintegrasikan dengan peranti seperti UPS dan lain-lain.