UMPSA terajui penyelidikan AEROGROUND bangunkan Sistem Aerodarat Autonomi untuk ketahanan negara - Nur Hartini, Mohd Hatta (UMPSA, 2025)
PEKAN, 6 Oktober 2025 – Pengarah Pusat Inovasi dan Pemindahan Teknologi serta Felo Penyelidik Utama, Pusat Teknologi Industri Termaju, Profesor Madya Ts. Dr. Muhammad Aizzat Zakaria daripada Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) berjaya meraih Skim Geran Penyelidikan Jangka Panjang (LRGS) 2025 daripada Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bernilai RM1.4 juta bagi menerajui projek penyelidikan berimpak tinggi iaitu ‘AEROGROUND: Investigation of Autonomous Aero-Ground Robot for Surveillance and Reconnaissance – Artificial Intelligence Driven Navigation with Secure Edge Computing Integration’.