Integrasi reka bentuk awalan bangunan tahan bencana gempa bumi - Mohammad Affendy, Omardin (UMPSA, 2025)
Gempa bumi merupakan bencana alam yang tidak terduga dan dapat menyebabkan kerosakan besar pada bangunan, terutamanya yang tidak memenuhi standard anti gempa bumi. Gempa bumi adalah suatu kejadian gegaran permukaan yang disebabkan oleh pelepasan tenaga dengan cepat yang terjadi di dalam lapisan bumi yang disebabkan oleh aktiviti volkanik, pergeseran lapisan batuan. Susulan kejadian gempa bumi ini sering dilihat sebagai sesuatu kejadian yang negatif kerana impak kejadian ini mengancam kesejahteraan manusia, kerosakan kemusnahan bangunan, infrastruktur persekitaran hingga ke tahap meragut nyawa orang awam.