Merdeka Bukan Sekadar Sambutan, Tapi Penghayatan Sejarah - Hasnah, Hussiin (UMPSA, 2025)
Takrifan yang mudah tentang kemerdekaan adalah kebebasan daripada penjajahan, kurungan atau penaungan. Secara amnya, biasanya kemerdekaan difahami sebagai kebebasan sesebuah negara daripada penjajahan asing. Ia juga merujuk kepada negara yang berdaulat, yang mempunyai kuasa dan bebas menentukan pemerintahan serta hala tuju negara sendiri. Secara tuntas, kemerdekaan adalah kebebasan dari sebarang bentuk penindasan atau kawalan pihak luar ke atas sesuatu negara dari semua aspek seperti pemerintahan, ekonomi, politik dan juga sosial.