Pelajar UMPSA bangunkan aplikasi pintar PrEduBuddy bantu pantau prestasi akademik masa nyata - Nur Hartini, Mohd Hatta (UMPSA, 2025)
PEKAN, 25 Ogos 2025 – Idea penyelidikan aplikasi pintar PrEduBuddy tercetus apabila sekumpulan pelajar dari Pusat Sains Matematik (PSM), Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) yang diketuai oleh Hasnur Nauwirah Hisham bersama-sama-sama Nurin Mastura Jaafar dan Husna Syazwana Mohd Sahar menyedari bahawa ramai pelajar menghadapi kesukaran mengira markah terkumpul (carry mark) secara masa nyata.