Evolusi sukan tradisi Jepun ke pentas robotik global - Muhammad Hilmi, Jalil (UMPSA, 2025)
Sukan sumo, yang berakar umbi dalam budaya Jepun, kini telah berevolusi ke dunia moden melalui pertandingan robotik yang semakin mendapat tempat pada peringkat antarabangsa. Pertandingan seperti All Japan Robot-Sumo Tournament menjadi pentas utama bagi pencipta dan jurutera dari seluruh dunia untuk menguji kehebatan ciptaan mereka. Berbeza dengan versi tradisional yang melibatkan ahli gusti sumo manusia, pertandingan ini menampilkan robot bersaiz kecil yang menggunakan teknologi terkini untuk menolak lawan keluar dari gelanggang atau dohyo.