Pelajar UMPSA bangunkan Cropfit Compost Maker bantu petani cendawan urus sisa secara lestari - Nur Hartini, Mohd Hatta (UMPSA, 2025)
PEKAN, 11 Ogos 2025 – Isu lambakan sisa bongkah lama di ladang-ladang kecil cendawan tiram di Malaysia semakin membimbangkan apabila kebanyakan sisa ini dibakar atau dibiarkan di kawasan lapang yang bukan sahaja menyebabkan pencemaran alam sekitar, malah turut mengundang kehadiran haiwan perosak yang boleh menjejaskan operasi ladang.