Menelusuri Potensi dan Masa Hadapan Penternakan Itik Penelur di Malaysia - Mohd Najib, Razali (UMPSA, 2025)
Penternakan itik penelur merupakan salah satu industri ternakan yang semakin berkembang di Malaysia. Walaupun kurang popular ketimbang industri penternakan ayam, penternakan itik penelur ini mempunyai potensi besar dalam menyumbang kepada bekalan telur negara dan membuka peluang ekonomi baharu bagi para penternak. Telur itik bukan sahaja digunakan untuk keperluan domestik, malah menjadi bahan utama dalam industri makanan seperti pembuatan telur masin, telur pindang, kuih bahulu, kuih bulan, kerepek dan kek.