95 peratus gelatin tiada sijil halal? - Mohamad Shofi, Mat Isa (Media Mulia Sdn. Bhd., 2025)
KUANTAN: Lebih 95 peratus gelatin atau protein haiwan yang digunakan dalam pembuatan makanan, ubat-ubatan, kosmetik dan produk kegunaan harian di negara ini didakwa tiada sijil halal. Kebanyakannya didakwa berasal daripada sumber yang disembelih secara tidak halal dan tidak mengikut syarak. Pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan Kimia dan Proses (FTKKP) Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA), Prof. Madya Dr. Farhan Mohd. Said berkata, kurang daripada tiga peratus adalah gelatin halal yang berasal…