ChM. Ts. Dr. Siti Qurratu’ Aini bangunkan Perencat Hijau untuk pembengkakan syal dalam industri minyak dan gas - Nur Hartini, Mohd Hatta (UMPSA, 2025)
PEKAN, 17 Julai 2025 – Keprihatinan terhadap isu pencemaran alam sekitar yang berpunca daripada penggunaan bahan kimia tidak mesra alam dalam industri minyak dan gas telah menjadi titik tolak kepada idea membangunkan satu formulasi mesra alam bagi menggantikan penggunaan kalium klorida (KCl) dalam operasi penggerudian oleh pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan Kimia dan Proses (FTKKP), Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA), ChM. Ts. Dr. Siti Qurratu’ Aini Mahat.