Dr. Mohd Azrai bangunkan LUNAS, sistem AI akuakultur masa depan - Nur Hartini, Mohd Hatta (UMPSA, 2025)
PEKAN, 14 Julai 2025 – Bagi meningkatkan kaedah pemantauan ikan secara lebih efisien dan pantas, pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan Pembuatan dan Mekatronik (FTKPM) Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA), Dr. Mohd Azraai Mohd Razman telah membangunkan satu sistem pemantauan ikan automatik berasaskan kecerdasan buatan (AI) yang dinamakan Live Underwater Aquaculture System (LUNAS) yang berpotensi mentransformasikan industri akuakultur tempatan.