Analisis pengurusan sumber pendapatan dan agihan baitulmal di Majlis Ugama Islam dan Aadat Resam Melayu Pahang (MUIP) - Muhammad Assyifaa Ulhayat, Jahidin (2025)
Baitulmal diasaskan pada zaman Rasulullah SAW. dan mula dikembangkan serta ditubuhkan secara rasminya pada zaman Khalifah Umar ibn Khattab. Walaubagaimanapun wujudnya isu kecekapan dalam pengurusan dana, keadilan dalam pengagihan sumber, kekurangan sumber manusia yang kompeten, dan keperluan semasa untuk memaksimumkan hasil melalui pelaburan yang patuh syariah. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis sumber pendapatan dan agihan di Baitulmal yang dijalankan di MUIP disamping melihat sumber pendapatan dan agihan di Baitulmal pada zaman Rasulullah SAW dan Khulafa’ ar-Rashidin. Untuk kajian ini, pengkaji akan menggunakan kaedah kualitatif. Penyelidik menggunakan tiga kaedah kutipan data dalam kajian ini iaitu kaedah temubual, kaedah analisis dokumen dan kajian kepustakaan. Untuk analisis data, Metode Interpretif-Deskriptif, komparatif dan tringulasi telah digunakan. Secara khususnya kesemua kaedah ini bertujuan untuk mengadun deskripsi, perkataan-perkataan subjek, petikan-petikan kerja daripada nota lapangan dan interpretasi pengkaji sendiri, membuat perbandingan dan juga menilai serta menganalisis maklumat yang didapati dari proses temubual agar penemuan yang diperolehi konsisten dan tepat. Dapatan kajian mendapati semua informan bersetuju bahawa secara konsepnya pengurusan Baitulmal di MUIP adalah serupa dengan pengurusan Baitulmal di zaman Rasulullah SAW. Walaupun begitu, terdapat perbezaan dalam sumber pendapatan dan corak agihan antara Baitulmal di MUIP dengan Baitulmal di zaman Rasulullah SAW. Hasil analisis dari temubual juga, pengkaji mendapati terdapat dua cabaran yang perlu dihadapi dalam menguruskan sumber pendapatan Baitulmal di MUIP seperti keperluan pertambahan pendapatan dan koloberasi. Manakala terdapat empat cabaran pula dalam menguruskan agihan harta Baitulmal di MUIP antaranya pengagihan wang zakat dan kekangan perundangan.