Pergerakan dalam Kehidupan: Keperluan Asas dalam Aktiviti Harian dan Revolusi Teknologi Moden - Amiril Sahab, Abdul Sani (UMPSA, 2025)
Pergerakan adalah asas kepada pelbagai tindak balas dalam kehidupan seharian dan sistem teknologi moden. Tanpa daya yang mencipta pergerakan, tidak akan wujud sebarang bentuk kerja fizikal. Dalam konteks fizik dan kejuruteraan, daya mendorong sesuatu objek bergerak, dan pergerakan itu pula melahirkan kerja (satu bentuk tenaga yang digunakan untuk menghasilkan hasil tertentu) iaitu secara persamaan matematik fizika, kerja bersamaan dengan daya didarabkan dengan jarak yang selari dengan arah daya tersebut. Proses ini bukan sahaja berlaku dalam sistem mekanikal atau robotik, malah merangkumi aktiviti harian manusia seperti berjalan, mengangkat barang, atau malah menulis artikel ini.