Mentaliti terhadap kebersihan tandas awam perlu diubah segera - Hasan, Ahmad (UMPSA, 2025)
Malaysia sedang bergerak pantas ke arah menjadi sebuah negara maju, namun masih ada perkara asas yang kerap diabaikan oleh sebahagian masyarakat. Antaranya ialah kebersihan tandas awam. Keadaan tandas awam yang kotor, berbau, dan tidak terurus masih menjadi kelaziman di beberapa buah tempat seperti stesen bas, masjid, surau, stadium, dewan orang ramai dan pusat komuniti. Hal ini mencerminkan satu bentuk kegagalan dalam aspek budaya sivik dan mentaliti masyarakat terhadap kepentingan penjagaan kebersihan tempat awam.